Imponera på familjen med hemgjorda semlor!

Imponera på familjen med hemgjorda semlor!
2020-02-01 Ebba Eskilsson
Uncategorized

Vi är många som blir glada när fettisdagen närmar sig och semlornas högtid är här! Under rådande pandemi känns kanske besöket till ditt favoritcafé inte speciellt lockande. Plocka fram matberedaren och imponera på familjen med hemgjorda semlor!

Här kommer vårt favoritrecept på semlor att baka från grunden hemma: (receptet är för 14 portioner!)

Du behöver:

Fördeg

  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 260 g vetemjöl (4 dl)
  • 25 g jäst

Vetedeg

  • 160 g vetemjöl (3dl)
  • 1 ägg
  • 2 g salt (0,5 ts])
  • 5 g malen kardemumma (1 msk)
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 85 g strösocker (1 dl)

Mandelfyllning

  • 500 g mandelmassa
  • 50 g sötmandel, mald (1 dl)
  • 50 g sötmandel, hackad (0,5 dl(
  • 5 g kardemummakärnor, mortlade (1 msk)
  • 20 g vaniljsocker (2,5 msk)
  • 90 g florsocker (1,5 d])
  • 150 g mjölk (1,5 dl)

Servering

  • 1 l vispgrädde
  • florsocker

Gör såhär:

  1. Fördeg
    Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
  2. Vetedeg
    Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite  snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
  3. Dela degen på 14 lika stora bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30-2 timmar.
  4. Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
  5. Mandelfyllning
    Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Vänd ner i en spritspåse.
  6. När bullarna svalat, klipp en triangel och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa.
  7. Servering
    Vispa grädden till önskad konsistens och spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och tryck på locket så det får ordentligt med grädde underifrån. Garnera med florsocker och imponera på familjen! Lycka till!

Originalreceptet är Roy Fares recept från köket.se och finns HÄR.