Bästa Receptet för nyårshelgens pizza!

Bästa Receptet för nyårshelgens pizza!
2020-12-30 Ebba Eskilsson
Uncategorized

Startar du också året med en riktigt god pizza? Du är inte ensam, det är ju en klassiker!
Med varmluft och pizzaläge på ugnen blir pizzan både knaprig och mjuk på samma gång, precis så som på pizzerian!

Du behöver:

Pizzadeg

3 dl kallt vatten
1/3 paket jäst (1/4 paket motsvarar ca 12 g)
2 tsk socker
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
7 – 7 1/2 dl vetemjöl (7 1/2 dl motsvarar ca 450 g)
vetemjöl till utbakning

Tomatsås

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1  burk krossade tomater (à 400 g)
1 tsk oregano
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Pizzatopping

2 mozzarella i skivor (à 125 g)
2 paket lufttorkad skinka (à 80 g)
1/2 påse rostade pinjenötskärnor
några basilikablad

Gör såhär:

Deg: Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten, socker, olja och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen 5–10 minuter för hand. Täck bunken med bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i kylen 12–24 timmar.
Tomatsås: Gör en kallrörd tomatsås på krossade tomater, pressad vitlök, tomatpuré och oregano. Smaka av med salt och peppar. Om du har tid och känner dig ambitiös kan du koka ihop en “riktig” tomatsås!
Sätt ugnen på 250˚C.
Knåda degen lätt och kavla ut den på mjölat underlag. Lägg över på en bakpappersklädd plåt eller långpanna, ca 30 x 40 cm (för 4 port), och platta ut den ända ut i kanten på pappret (eller låt alla göra sin egen pizza).

Pensla gärna kanterna med lite olja och förgrädda pizzabottnen i mitten av ugnen 5–8 minuter så blir den extra knaprig och mindre blöt. Bred på tomatsås och fördela mozzarellan på pizzabottnen. Grädda pizzan i mitten av ugnen på varmluftsläge ca 10 minuter, tills osten fått fin färg. Fördela skinkskivorna över pizzan och grädda ytterligare 1-2 minuter på pizzaläge (el. övervärme/grill om din ugn inte har ett färdigt pizzaläge). Strö över pinjekärnor om du vill och lägg på några basilikablad så pizzan blir Instagram-vänlig.

Sen är det bara att sätta sig ner och avnjuta en hemmagjord och smarrig pizza!

Originalreceptet är från ICA och finns HÄR.